Header 1 Header 2 Header 3 Header 4 Header 5 Header 6

Vrijwilligersverzekering

De gemeente Lansingerland heeft een Vrijwilligersverzekering afgesloten.
Deze Vrijwilligerszekering is voor alle vrijwilligers binnen de gemeente. Vrijwilligers doen het werk vanuit een collectief, op vrijwillige basis. Ze krijgen er geen geld voor.

Vrijwilligers doen het werk voor anderen en/of de samenleving. En ze dienen er een maatschappelijk belang mee. Vrijwilligers hoeven niet apart voor de verzekering aangemeld of geregistreerd te worden. 

Altijd navragen
Het is, voor een vrijwilliger, altijd de moeite waard om een schade in te dienen. Of het nu gaat om een kapotte bril, een schade aan vervoersmiddel of letselschade .... of iets (heel) anders. Geef de schade door! Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met het VIP via het telefoonnummer 010-5225545 of met de gemeente via het telefoonnummer 14010.

Voor wie?
Alle vrijwilligers die werken vanuit een georganiseerd groepsverband (zoals bijvoorbeeld een vereniging), jong en oud, zijn verzekerd, ook bij incidentele activiteiten (denk hierbij aan mensen die gewoon een keertje helpen op school of bij de sportvereniging).

Eigen verzekering
Heeft een vrijwilliger schade? En is er een andere verzekering dan de Vrijwilligersverzekering waarop je deze schade kan melden? Dan gaat, in de regel, die andere verzekering voor. Het maakt daarbij niet uit wanneer die verzekering gesloten is. Dit heet een 'secundaire dekking'.

Standaard voorwaarden
Informatie over de vrijwilligersverzekering staat in de polisvoorwaarden en de brochure. Deze staan op de website van de verzekeraar.

Schade... en dan?
Meld (samen met de vrijwilliger) de schade via de volgende link: https://www.lansingerland.nl/direct-regelen/klacht-of-melding/het-ergens-niet-mee-eens-zijn/aansprakelijk-stellen-van-de-gemeente. Dit betreft een algemeen formulier voor het indienen van een claim.

Het is wel van belang dat er duidelijk wordt vermeld dat een beroep wordt gedaan op de vrijwiilligersverzekering en dat de claimant een vrijwilliger is. Voeg alle overige informatie over schade/toedracht en de bewijsstukken van de geleden schade toe bij de claim. De gemeente zal de schademelding melden bij de verzekeraar.

WBTR wetgeving (vanaf 1 juli 2021) - aanvullende informatie vanuit de verzekeraar
Op 1 juli 2021 gaat de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (wet WBTR) in.
Deze wet heeft gevolgen voor bestuurders. De wet is bedoeld om de regels over aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen goed te regelen. Vanaf 1 juli wijzigen de volgende punten:

  • bestuurders worden persoonlijk hoofdelijk aansprakelijk;
  • besturen moeten een aantal zaken goed regelen, zoals: stemrecht, belet, toezicht en financieel bestuur
  • besturen moeten afspraken statutair via de notaris laten vastleggen.

Als een bestuurder zich na 1 juli 2021 niet houdt aan de regels van de wet WBTR en dat leidt tot bestuurdersaansprakelijkheid dan is er secundaire dekking (vangnet) op de VNG Vrijwilligersverzekering voor de vrijwillige bestuurder/toezichthouder. Qua dekking verandert er dus niets.


Wilt u meer informatie over de vrijwilligersverzekering? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..