Header 1 Header 2 Header 3 Header 4 Header 5 Header 6
Logo


Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van VIP Lansingerland

Per 1 juli geldt de WBTR voor alle verenigingen en stichtingen

17-06-2021

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen.

Per 1 juli 2021 geldt de WBTR. Alle verenigingen en stichtingen moeten dan aan de wet voldoen. Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de WBTR heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat.

Wanneer het noodzakelijk is dat de statuten moeten worden aangepast, hoeft dat niet voor 1 juli te gebeuren. Statutenwijzigingen zijn niet meteen noodzakelijk. Bij een eerstvolgende statutenwijziging kunnen deze aangepast worden aan de WBTR. Voor het meervoudig stemrecht (punt 5) geldt dat, wanneer dat over 5 jaar niet in de statuten is geregeld, de wet boven de eigen statuten gaat. Voor iedere organisatie geldt dan dat geen enkel bestuurslid meer stemmen mag hebben dan de andere bestuursleden samen.

De WBTR vraagt meer dan alleen het aanpassen van de statuten. Het is ook bedoeld om de kwaliteit van besturen te verbeteren. Belangrijk is om met gezond verstand te besturen waarbij het belang van de vereniging/stichting centraal staat. 

Meer informatie en werkmethode vindt je op https://wbtr.nl.
Als vereniging in Lansingerland kan je gebruik maken van de NOV kortingscode omdat het VIP lid is van het NOV.

Het NOV zelf heeft een goed stappenplan gepubliceerd.