Header 1 Header 2 Header 3 Header 4 Header 5 Header 6
Logo


Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van VIP Lansingerland

Oudere vrijwilligers behouden? Zet in op contact!

05-11-2021

Het onderzoek naar het behoud van oudere vrijwilligers na de corona-crisis wijst uit: Oudere vrijwilligers hadden last van de coronacrisis, maar keren meestal terug.

Meer dan 60% van de oudere vrijwilligers is door de corona-crisis tijdelijk of langere tijd met hun vrijwilligerswerk gestopt. Ze deden dat zelf vooral vanwege de gezondheid van anderen en hun eigen gezondheid. Maar vaak nam de organisatie het besluit om de deuren te sluiten.

Eén op de drie door corona gestopte oudere vrijwilligers heeft daarvan negatieve effecten ondervonden. Met name het gebrek aan contact en betekenisgeving heeft hen opgebroken. Zo’n 10% van de tijdens de corona-crisis gestopte oudere vrijwilligers keert niet terug of overweegt te stoppen. Negen op de tien oudere vrijwilligers komen dus wel terug. Ook is er beperkt nieuwe instroom.

Op veel plekken zijn nieuwe of aanvullende activiteiten gestart
Nieuwe activiteiten betreffen met name individueel contact op afstand, boodschappendiensten en wandelen. Huisbezoeken en maatjesprojecten zijn samen met groepsactiviteiten door de meeste organisaties gestopt. Administratieve werkzaamheden en bestuurstaken zijn minder vaak gestopt en wanneer ze gestopt zijn, was dat van tijdelijke aard. Veel bestuursactiviteiten en administratieve activiteiten konden na een tijdelijke stop weer doorgaan. Dat gebeurde voornamelijk digitaal. Dat geldt ook voor de één-op-één contacten, maatjesprojecten en de ondersteuning in de thuissituatie.

  • Digitaal vrijwilligerswerk is nog lang niet altijd en overal mogelijk
  • Een ruime meerderheid van de gestopte oudere vrijwilligers keert terug
  • De helft van de organisatie ziet een lichte toename of verwacht deze
  • Oudere vrijwilligers die niet terugkeren, doen dat vanuit persoonlijke overwegingen
  • Betekenis voor anderen is de belangrijkste drijfveer, contact de belangrijkste opbrengst

Bron en verder lezen via de website van het NOV

Meer dan 60% van de oudere vrijwilligers is door de corona-crisis tijdelijk of langere tijd met hun vrijwilligerswerk gestopt. Ze deden dat zelf vooral vanwege de gezondheid van anderen en hun eigen gezondheid. Maar vaak nam de organisatie het besluit om de deuren te sluiten. Eén op de drie door corona gestopte oudere vrijwilligers heeft daarvan negatieve effecten ondervonden. Met name het gebrek aan contact en betekenisgeving heeft hen opgebroken. Zo’n 10% van de tijdens de corona-crisis gestopte oudere vrijwilligers keert niet terug of overweegt te stoppen. Negen op de tien oudere vrijwilligers komen dus wel terug. Ook is er beperkt nieuwe instroom.