Header 1 Header 2 Header 3 Header 4 Header 5 Header 6
Logo


Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van VIP Lansingerland

  

Agenda

Op zoek naar vrijwilligerswerk?
Maak een afspraak bij het Vrijwilligers Informatie Punt

Als gevolg van het Coronavirus zijn er geen vaste inloopmomenten. Een afspraak maken met een VIP medewerker kan wel. Neem contact op via info@viplansingerland of bel naar 010 - 522 55 45. Liever appen? Dat kan via 0631930713 (ma/di/do). Afspraken vinden (vooralsnog) buiten plaats op het terras van Sociaal Café Ontmoet (Bergschenhoek). 

Ondersteuning van Coördinatoren en besturen van vrijwilligersorganisaties

Het VIP staat klaar om jullie verder te helpen. De gesprekken kunnen over van alles gaan.  Bijvoorbeeld over ‘Hoe loopt het in het bestuur? Waar kunnen wij bij ondersteunen? Zijn er voldoende actieve bestuursleden? Lukt het om vrijwilligers te werven of is daar hulp bij nodig? Maar we kijken ook naar het aanbod van trainingen en informatiebijeenkomsten: wat is er nodig voor de individuele vrijwilligers en de besturen. Laat ons weten wat we voor jullie kunnen betekenen!

 

ACTIVITEITEN, WORKSHOPS EN BIJEENKOMSTEN
(per workshop / bijeenkomst wordt een week vooraf besloten of deze online of live zal zijn)

Informatie over vrijwilligerswerk
Dinsdag 24 november 14-15.30 uur (online of telefonisch)
Op zoek naar vrijwilligerswerk in Lansingerland? Wij helpen je graag een leuke en passende plek te vinden! Graag vooraf aanmelden (we spreken dan een tijdstip met je af). 

Online kick-off NLdoet in Lansingerland
Dinsdag 12 januari - 16-17 uur (online)
Alle maatschappelijke organisaties die mee (willen) doen aan NLdoet in Lansingerland zijn welkom. Waarin kunnen we samenwerken als organisaties? We kijken ook naar de lokale PR en de mogelijkheden en ideeën qua klussen en werving van vrijwilligers. 
Na aanmelding ontvangen de deelnemers een link voor het overleg

VIP Café - Vrijwilligers voor kortdurende klussen
12 januari vanaf 19.30 uur
Centraal staat het thema "projectmatig" vrijwilligerswerk: korte klussen, projecten of activiteiten waarvoor vrijwilligers gevraagd worden. Hoe doe je dat qua inzet, werving en hou regel je het? Er is een gezamelijke start met een mini-college. Hierna gaan we actief in kleine groepen rondom thema's aan de slag. Graag vooraf aanmelden. Live indien mogelijk, anders online. 

Informatie-avond vrijwilligerswerk
19 januari vanaf 19.30 uur
Op zoek naar vrijwilligerswerk in Lansingerland? Wij helpen je graag een leuke en passende plek te vinden! Afhankelijk van de mogelijkheden is er een live of online bijeenkomst. Graag vooraf aanmelden

Informatie bijeenkomst gratis VOG en grensoverschrijdend gedrag
Nieuwe datum volgt
Organisaties die met vrijwilligers werken en met kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld ouderen, kinderen of mensen met een verstandelijke beperking, dienen zich hiervan zeer bewust te zijn en er maatregelen tegen te nemen. Maar ook organisaties met vrijwilligers die met minder kwetsbare groepen werken doen er goed aan om beleid te hebben en om te werken met vrijwilligers die grensoverschrijdend gedrag hebben leren herkennen en weten hoe ze actie kunnen ondernemen.

In deze workshop leren deelnemers grensoverschrijdend gedrag herkennen, bedenken zij waar hun eigen organisatie kwetsbaar is en krijgen ze instrumenten om hun vrijwilligersorganisatie veiliger te maken. Deze bijeenkomst is met name bedoeld voor vrijwilligercoördinatoren en bestuursleden van organisaties die vrijwilligers inzetten.

Trainer: Carin van der Hor (namens NOV).
Vrijwilligers Vertrouwenspersoon Theo van Gerdingen is deze avond ook aanwezig. 

 

Workshop: Welk vrijwilligerswerk past bij mij?
Er zijn veel mogelijkheden voor iemand die vrijwilligerswerk wil gaan doen. Hoe kies je dan het vrijwilligerswerk uit dat bij je past? Deze workshop helpt om helderder te krijgen wat het vrijwilligerswerk de vrijwilliger moet brengen en met welk soort werk en organisatie er een klik kan zijn. 

De volgende onderwerpen komen aan de orde:
• Wat is vrijwilligerswerk en waarom werken organisaties met vrijwilligers?
• Wat zou vrijwilligerswerk moeten brengen?
• Wat vindt de vrijwilliger leuk om te doen?
• Welke voorwaarden zijn belangrijk?
• Welk vrijwilligerswerk / wat voor soort organisatie zou er bij de wensen kunnen passen?

De eerstvolgende workshop is in januari 2021.

 

--> VIP kerstsluiting van 23 december 2020 tot 4 januari 2021

 

De onderstaande bijeenkomsten zijn vervallen. Maak je interesse wel kenbaar. We hebben het voornemen ze opnieuw in te plannen. 

Informatiebijeenkomst Vrijwilligersverzekering  Geannuleerd door spreker - Nieuwe datum volgt Wat wordt gedekt door de vrijwilligersverzekering en welke verzekeringen moeten vrijwilligersorganisaties daarnaast nog zelf afsluiten? Zijn we als organisatie niet over-verzekerd en welke verzekering keert wanneer wat uit? Moeten we misschien verzekeringen opzeggen of is er meer nodig? Het zijn vragen die spelen binnen vrijwilligersorganisaties. 
Daarom organiseert het VIP Lansingerland -voor alle verenigingen en maatschappelijke organisaties die met vrijwilligers werken- een interactieve bijeenkomst. Spreker is Ben Klaassen van Centraal Beheer Achmea, hij is expert in dit onderwerp. De bijeenkomst is in Ontmoet of Online.

Leergang: Vinden en binden van vrijwilligers (twee avonden)
De eerste avond komt aan bod: het wervingsplan, functieprofielen, aantrekkelijke vacatures en wervingskanalen. De tweede avond gaan we aan de slag met het kennismakingsgesprek, de vrijwilligersovereenkomst, waarderen / welbevinden, inspraak, beloning en beeindigen samenwerking. Maak je interesse kenbaar!

Workshop: Leren presenteren voor vrijwilligers
De een draait er z'n hand niet voor om, de ander moet er niet aan denken. Maar presenteren kan je leren! Inhoud: wat is mijn doel en wat ga ik vertellen, je doelgroep/aan wie presenteer ik, de opbouw / structuur en presentatievaardigheden. De workshop biedt plaats aan minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. Maak je interesse kenbaar!

 

Sociale initiatieven

  • NLdoet, de grootste vrijwilligersactie in Nederland. In 2021 NLdoet op 12 en 13 maart. Doe je mee? Aanmelden voor 2021 kan vanaf 1 november 2020.
  • Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september.

 

Initiatieven om mee te doen (van onze partners)

Actiefpas Lansingerland: gratis of met korting meedoen aan activiteiten (55+)

Kwadraad: maatschappelijk werk workshops en trainingen