Header 1 Header 2 Header 3 Header 4 Header 5 Header 6
Logo


Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van VIP Lansingerland

Het Vrijwilligers Informatie Punt - VIP Lansingerland biedt workshops voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties aan. Op deze pagina vindt u het actuele aanbod, informatie over de mogelijkheden en spelregels. En...een aantal online trainingen. 

 

1) WORKSHOPS VOOR VRIJWILLIGERS EN -ORGANISATIES

Thema: Vrijwilligersbeleid / versterk de organisatie 

 

Persberichten schrijven 
Een persbericht is een nieuwsbericht dat eigenlijk zonder bewerking in een krant geplaatst kan worden. Het moet dan ook volgens journalistieke principes geschreven worden. Een persbericht vermeld iets actueels, nieuws of interessants. 

 • wat is eigenlijk een persbericht en waarvoor wordt dit gebruikt?
 • wat gebeurd er met ingezonden persberichten?
 • tips en trucs voor een goed bericht (en de meeste kans op plaatsing)

Aan het einde van de workshop gaan de deelnemers kritisch kijken naar de eigen persberichten. Met de informatie en een frisse blik kunnen de deelnemers hierna aan de slag met de persberichten. De workshop duurt circa 2 uur. 

Heeft u interesse? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voldoende interesse uit het maatschappelijk veld plannen we de workshop opnieuw in binnen ons aanbod.

 

Schrijf een aansprekende en wervende vrijwilligersvacature!
Het schrijven van een vrijwilligersvacature is anders dan het schrijven van een personeelsadvertentie. Sluit bij het schrijven van een vrijwilligersvacature aan bij de motieven van mogelijke vrijwilligers. In deze workshop leert krijgen deelnemers informatie over wat er komt kijken bij het maken van een goede vacaturetekst. Wat maakt een vrijwilligersvacature aantrekkelijk en aansprekend?

Elke deelnemer neemt een bestaande of concept vacature mee. Er is gelegenheid om hier kritisch naar te kijken. Maximaal 2 deelnemers per organisatie. Minimaal 4 organisaties. Maximaal 12 deelnemers. Deze workshop wordt medio 2018 ingepland. De workshop duurt curca 2 uur. Het Vrijwilligers Informatie Punt geeft ook advies aan vrijwilligersorganisaties over dit onderwerp!

 

Bijeenkomst over fondsenwerving
Deze workshop gaat in op de vraag "Hoe kom ik aan extra middelen voor mijn organisatie en/of mijn project(en). Subsidies vallen weg, sponsors zijn minder bereid om geld te geven, organisaties moeten dus creatief zijn als ze geld nodig hebben voor projecten an activiteiten. Er zijn meer mogelijkheden dan mensen soms denken en ook voor wie de weg al weet kan het fijn zijn de kennis weer een op te frissen. 

Onderwerpen in deze workshop:
Sponsoring, vermogens)fondsen, donaties door particulieren, subsidies, serviceclubs benaderen, fundraisingacties, legaten, crowd funding

Heeft u interesse? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voldoende interesse uit het maatschappelijk veld plannen we de workshop opnieuw in binnen ons aanbod.

 

Thema: deskundigheidsbevordering vrijwilligers

 

Workshop notuleren voor vrijwilligers
Notuleren lastig? Wat moet er in de notulen en hoe blijft het leesbaar? Het maken van notulen gaat de een gemakkelijker af dan de ander. Met een aantal praktische handvatten en tips gaat notuleren veel gemakkelijker. Tijdens de bijeenkomst worden voorbeelden gegeven. Het is mogelijk om gemaakte notulen mee te nemen. 

 • Inzicht in het doel van notuleren (wie moet er achteraf wat mee kunnen)
 • Verschillende vormen van notuleren / welke is handig om te kiezen?
 • Wat komt er kijken bij de voorbereiding
 • Praktische tips tijdens de vergadering

Verwacht: eerste helft 2018

 

Vergaderen - hoe doe je dat een beetje handig?
Vrijwilligers hebben regelmatig overleg. Zaken afstemmen is nodig. En samen sta je sterk. Voor mensen die regelmatig vergaderen of mensen die vergaderingen (willen gaan) voorzitten is deze workshop interessant. Tijd voor een opfrisser, nieuwe informatie en uitwisselen van ervaringen.

 • Handvatten om effectiever te vergaderen
 • Welke handige vergadertechnieken kunnen ingezet worden?
 • Communicatie (luisteren, doorvragen en samenvatten)

Ook worden er ervaringen met elkaar uitgewisseld.

Verwacht: 1e helft 2018

 

Workshop gesprekstechnieken (basis) voor vrijwilligers
Deze workshop is voor vrijwilligers die hun kennis over gesprekstechnieken willen verbeteren/vergroten. De workshop is biedt vooral informatie en er is ruimte voor praktische vragen. Onderwerpen zijn: (wat is) communicatie, luisteren, samenvatten en doorvragen, adviseren (of juist niet) en de ander de ruimte geven. Kortom over LSD, OMA en ANNA…. 

Datum 2018 volgt. De bijeenkomst duurt ongeveer 2 uur. 
Minimaal 6 deelnemers, maximaal 10 deelnemers. 

 

Presenteren: hoe kom ik goed en duidelijk over?
Kent u het ongemakkelijke gevoel als u iets moet presenteren? Of vraagt u zich af of u de presentatie slim opbouwt? Tijdens deze workshop wordt u verder geholpen. De workshop is gericht op presenteren van de maatschappelijke organisatie die u vertegenwoordigd.

Heeft u interesse? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voldoende interesse uit het maatschappelijk veld plannen we de workshop opnieuw in binnen ons aanbod.

 

Pitchen - Een maal de kans voor een eerste indruk!
Tijdens een netwerkbijeenkomst, bij de supermarkt of ..... wat is dan de boodschap die de toehoorder zou moeten meekrijgen? Wees voorbereid het juiste te vertellen en sta niet met een “mond vol tanden”.  Wat betekent de maatschappelijke organisatie of het vrijwilligerswerk voor jou en voor de lokale samenleving? Een goede pitch is een verhaal dat klopt, highlights benoemt aansprekend gepresenteerd wordt.

Na een inleiding gaan de deelnemers aan de slag met een eigen pitch! 
Let op: Het pitchen is gericht op vrijwilligerswerk / de bijdrage van de lokale maatschappelijke organisatie. 

Bij voldoende interesse wordt een workshop ingepland. De workshop kan ook op locatie verzorgd worden.

 

Informatieavond Levensreddend handelen
Als vrijwilliger bent u aan de slag met mensen. Maar weet u wat u kunt doen als er plotseling hulp geboden moet worden? Stel dat iemand zich erg verslikt? Of wat u moet doen als iemand bewusteloos raakt? Het is prettig om te weten hoe u moet handelen.

Ook krijgt u achtergrondinformatie over oorzaken van bijvoorbeeld bewusteloosheid. Tijdens deze avond krijgt u een paar handvatten om daadkrachtig te kunnen handelen. De cursus wordt gegeven door een ervaren instructeur (Emmelies Kolpa) van de EHBO vereniging in Bergschenhoek.

De workshop heeft in november 2017 plaatsgevonden. Bij voldoende vraag kan er in 2018 een workshop gepland worden.

 

2) ORIËNTATIEBIJEENKOMST VOOR (NIEUWE) VRIJWILLIGERS

Ik wil vrijwilligerswerk gaan doen ... Maar wat?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor mensen die graag vrijwilliger willen worden, maar nog niet precies weten in welke richting of bij welke organisatie. We gaan in op diverse zaken zoals:

  • Persoonlijke redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen / interesses en wensen
  • Wat voor soort werkzaamheden zijn er?
  • Wat is er nodig voor het starten met vrijwilligerswerk?

Na afloop van de workshop is het mogelijk te reageren op vacatures.

Datum: Donderdagmiddag 26 oktober 14-15-16.30  uur en maandagavond 15 januari om 19.30 uur.
Vooraf aanmelden is noodzakelijk (tot 1 week voor de workshop). Duur: circa 2 / 2,5 uur. Minimaal 6 deelnemers, maximaal 12. De definitieve bevestiging, inclusief de tijden en locatiegegevens, volgt circa 1 week voorafgaande aan de workshop.

 

3) ONLINE TRAININGEN

Vinden en binden van vrijwilligers
Een stapsgewijze methode van de werving en begeleiding van vrijwilligers. De cursus bestaat uit een interactief videoprogramma en een persoonlijk plan van aanpak. Vrijwilligers vinden en binden

Instructie verantwoord alcohol schenken
Hiermee is het IVA certificaat voor barvrijwilligers te behalen. Na de cursus wordt het certificaat naar de opgegeven mailbox verzonden! 
Instructie verantwoord alcohol schenken (IVA)

Cursus verkeersregelaar
Bij een groot evenement zijn vaak verkeersregelaars nodig. Het zijn meestal vrijwilligers die deze taak op zich nemen. Volgens de Regeling verkeersregelaars 2009 moeten eenmalige evenementenverkeersregelaars een standaard instructie volgen welke door de politie wordt gegeven. Vanaf nu is er de Instructie Evenementenverkeersregelaar. 
Instructie verkeersregelaar

Laaggeletterdheid signaleren en bespreken
Een online minicursus over het signaleren en bespreken van laaggeletterdheid.
Minicursus laaggeletterheid signaleren en bespreken

Online cursus fondsenwerving
Voor iedereen die wil weten hoe fondsenwerving een succes wordt. Online cursus

Maak uw eigen Sociale Mediaplan
Met deze training bouwt u aan een helder en realistisch plan om sociale media voor uw organisatie te laten werken!

Humanitas biedt gratis zes korte online trainingen aan die ook voor andere vrijwilligers interessant kunnen zijn:
1.Empowerment
2.Versterkend gesprek
3.Grenzen stellen
4.Netwerk versterken
5.Omgaan met emoties
6.Vrijwilligers begeleiden

 

4) INCOMPANY WORKSHOPS

Het VIP Lansingerland verzorgt ook in opdracht van (vrijwilligers)organisaties workshops. Mogelijke onderwerpen zijn:

 • Het vinden en binden van vrijwilligers
 • Het schrijven van wervende vrijwilligersvacatures
 • Vergadertechnieken en / of notuleren
 • Pitchen
 • Persberichten schrijven

Mogelijkheden en kosten worden in een persoonlijk gesprek besproken. 

 

5) VOORWAARDEN REGULIERE WORKSHOPS

Aanmelden
Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (o.v.v. uw telefoonnummer en organisatie waar u vrijwilligerswerk doet). Na de aanmelding wordt een eerste bevestiging toegezonden. Een week voor aanvang van de workshop ontvangt de deelnemer een definitieve bevestiging met informatie over de locatie en defintieve tijden.  

Kosten
Hoewel de meeste trainingen gratis of tegen een geringe bijdrage worden aangeboden, zijn hier voor het VIP Lansingerland wel kosten en werkzaamheden aan verbonden. Om de trainingen te kunnen blijven bieden zijn onderstaande voorwaarden opgesteld.

 • Aan (potentiële) vrijwilligers en deelnemers namens vrijwilligersorganisaties in Lansingerland vraagt het VIP een vrijwillige bijdrage in de gemaakte kosten (€ 5,=) vermeld). Bij de orientatieworkshops geldt geen eigen bijdrage. 
 • Mensen die geen vrijwilliger in/uit Lansingerland zijn betalen in de regel een eigen bijdrage van € 25,= per workshopavond.
 • Aanmelding na de sluitingstermijn is, na overleg, mogelijk als er nog plaatsen vrij zijn.

No show / niet verschijnen
Uiteraard kan het voorkomen dat deelnemers verhinderd zijn. Bij afmelding binnen 3 dagen voorafgaand aan een bijeenkomst of bij een no show kan  € 25,= voor gemaakte kosten in rekening worden gebracht.